Kuriosa

1980 startades föreningen Summertime Cruisers i Edsbyn för första gången och det var ett gäng ungdomar lett av Robert Jeraeus, Per-Ove "Prolle" Karlstorp och Marianna Eriksson som tog initiativet och de var också de som kom att ugöra föreningens första styrelse. Notera att Prolle och Marianna än idag håller ihop, de har tom giftat sig och de "gasar" förstås runt i samma bil som då, nämligen en Dodge Dart GT-68.

Till skillnad från många andra föreningar sade man såhär:
"Vi behöver ingen gård och vi ska inte söka några bidrag. Genom vår sammanhållning klarar vi av allt det själva & det blir bäst så".

Föreningen höll igång under många år och de var mycket aktiva under början och mitten på 80-talet. Det fanns ett "järngäng" som renoverade och putsade rejält på sina bilar och de brukade ställa ut dem under bla. Bollnäs Motorrevy, crosstävlingarna i Viken, Alfta samt under Lions vårarrangemang i centrala Edsbyn.

De åkte ofta tillsammans på diverse olika utflykter samt olika bilträffar där tex Big Lake Run i Rättvik var en av höjdpunkterna.

Förutom detta så var de även aktiva inom närradion där de drog igång "Tio i topp-listan" i början på 80-talet, 10 år efter sin död. Det var de tre musikälskarna Robban "Wolfman" Jeraeus, Tomas "Djuret" Gustavsson och Sigge "Spaken" Sigfridsson som blåste liv i den gamla farsoten. Förutom dessa sändningar körde de även en traditionsenlig luciavaka.

De anordnade även ett årligt "Pulkrace" i Edsbyns slalombacke där de brukade utmana "Yngves MCK", den lokala motorcykelklubben och dessa tvekamper brukade ofta vara stenhårda och innehålla blodvite efter en och annan vurpa.

I slutet av 80-talet så gick klubben i graven beroende på att "de gamla" lämnade in och inga ungdomar tog över och axlade deras roller, bilintresset i Edsbyn dalade också och det var inte så många som "cruisade runt" efter långgatan längre.

 

Nytt blod

1990 så startades klubben igen, denna gång med nytt blod och nya ideér, detta resulterade även i ett nytt namn som blev American Car Club  Edsbyn. Klubbnamnet ändrades dock  ganska snabbt till Summertime Cruisers igen för att inte blandas ihop med den Svenska nationella klubben ACC Sweden.

Denna gång så arbetade styrelsen med att få en egen lokal och efter flera möten med kommunen så hittades ett hus som klubben fick hyra för en symbolisk summa mot att de själva stod för vatten och el. Detta var våren 1993 och de drog genast igång med att renovera huset bla. genom klubbens medlemsavgifter samt lokala företagares givmilda sponsrande.

De hade även tre stycken grabbar som genom ALU (ArbetsLivsUtveckling) stod för den "tunga" delen av renoveringen. Det var Anders "Öan" Österberg, Tommy Olsson samt Johnny Höglund. Som mest var det 127 stycken medlemmar i klubben och klubbhuset blev klart till hösten 1993.

De hade öppet varje kväll under veckorna och det var en tjej som hette Diana stod för fiolerna, hon var en  "jäkel" på att baka och såg alltid till att det fanns godsaker att inmundiga till kaffet. För trivseln skull så hade de TV/Video, biljard samt flipperspel. På övervåningen hade de en bar där det brukade kunna vara en och annan fest.

Under denna tidsperiod så var klubben mycket aktiv och de åkte ofta tillsammans på massor av cruisingar. Klubbhuset fick också besök av många bilintresserade ungdomar från andra ställen runt om i Sveriges avlånga land. För att finansera klubbhuset brukade klubben anordna en höstfest och vårfest i Hällstugans lokaler. Detta var uppskattade fester som drog folk från många ställen runt om från Hälsingland.

Under vinterhalvåret anordnades bussresor till olika bilutställningar samt att klubben hade det traditionsenliga "Julbord" i klubbhuset.

Vid Bollnäs motorrevy så brukade klubben varje år ha med ett antal bilar och oftast i en monter som ibland resulterade i en pokal för bästa monterbygge.

Runt 1997 så dalade intresset igen och en ihopslagning med den lokala motorcykelklubben var ett måste för att kunna finansiera klubbhuset. 1998 så rivdes klubbhuset av kommunen för att det stog på såkallad "industrimark" och var ett hinder för utbyggnaden av industrierna, vilket idag ännu ej är gjort.

 

Gamla rävar drar igång

Sommaren 2004 så snackade några "av de gamla" ihop sig, anfört av Ulf "Nutte" Nöjd om att det skulle vara kul att cruisa runt efter långgatan någon kväll, så som det var under början av 80- och 90-talet.

Detta blev en heltrevlig kväll och flera bilar än väntat anslöt. Efter denna kväll bestämdes även att försöka få igång lite verksamhet igen. Resultatet blev ett monterbygge i form av en bensinmack på Bollnäs Motorrevy tillsammans med några bilar från Edsbyn och lite som i gamla tider vann vi även bästa monterbygge.

Under sommaren 2005 anordnades tre stycken "Onsdagscruisingar" mellan kl. 19.00 - 20.00, kvällarna brukar avslutas med att de flesta fikar på ett trevligt ställe i Edsbyn med omnejd. Detta blev uppskattade kvällar av de som var med, men även av ortsbefolkningen som lämnade sina TV-rum och kom ut i solen och tittade på alla dessa fina bilar och motorcyklar som cruisade "upp och ner" efter långgatan.

Många bilar från Bollnäs och "Bright River Crusiers" kom också på besök, vilket vi tackar för.

Till sommaren 2006 hade även Wheels Magazine kontaktats och de ville gärna komma på ett besök hos oss i Edsbyn. Inför deras besök så startades klubben igen efter några år i träda och namnet blev detsamma, Summertime Cruisers.

Fredagen den 26 maj 2006 fick Edsbyn för första gången vara med om en RIKTIG cruising och det blev en lyckad kväll med många bilar cruisandes efter långgatan.

De hade även denna sommar tre stycken "Onsdagscruisingar" och mera långväga bilar började att dyka upp. Vad sägs om Bollnäs, Kilafors, Söderhamn, Lingbo, Bergby och Färnäs. Massor av motorcyklar började också att komma under dessa kvällar och de är ett mycket uppskattat inslag både från ortsbefolkningen samt bilåkarna.

Bilder från dessa crusingar finns att se www.fuzzydice.se